Σελίδες

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Πώς θα συνέλθετε από το φαγοπότι των γιορτών

Πώς θα συνέλθετε από το φαγοπότι των γιορτών 

Συμβουλές διατροφικής… επιβίωσης!

Μία στο τόσο (ή και πιο συχνά) εμείς οι Έλληνες, το παρακάνουμε λίγο με το φαγητό, καθώς αν έχουμε καλή παρέα μπορούμε να τρώμε για ώρες, με καταστροφικές συνέπειες. Όχι, δε μας ενοχλεί τόσο το γεγονός ότι θα αποκτήσουμε κοιλιά (άλλωστε είναι... γοητεία) όσο το ότι μοιραία κάποια στιγμή δε θα μπορούμε να μπούμε στα παντελόνια μας.

Μία λύση είναι να βάλεις το δάχτυλό σου βαθιά στο στόμα και να δεις σε... αντίστροφη πορεία όλα όσα έχεις φάει μέχρι τώρα, αλλά δε στη συνιστώ, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την υγεία σου. Εκτός αυτού, από ψυχολογικής πλευράς σε ωθεί προς τη βουλιμία, κι αυτό επίσης δεν είναι καλό. Ας τα δούμε λοιπόν τα πράγματα πιο απλά.

Καταρχήν, αν βλέπεις ότι δεν έχεις χωνέψει ακόμα το προηγούμενο γεύμα σου, δεν είναι απαραίτητο να φας και μετά. Μη φοβάσαι δεν παθαίνεις τίποτα αν μείνεις νηστικός ένα βράδυ. Άλλοι κάνουν απεργία πείνας για ημέρες ολόκληρες και δεν παθαίνουν τίποτα. Αυτή είναι η απλή λύση, αλλά δε φτάνει μόνο αυτή.

Κατανάλωσε πολλά υγρά
Το πρώτο πράγμα που θα κάνεις ανοίγοντας τα μάτια σου και νιώθοντας ότι η κοιλιά σου μοιάζει με αυτή εγκυμονούσας. Ξεκίνα να πίνεις υγρά. Έτσι, «ξεπλένοντας» τον οργανισμό σου, αποβάλλεις τοξίνες και περιττές θερμίδες.

Το μονό καφέ σου, φρόντισε να τον κάνεις σκέτο και ντεκαφεϊνέ για τις επόμενες δύο μέρες. Έχε στο νου σου ότι ο οργανισμός σου δεν έχει ανάγκη απαραίτητα από καθαρό νερό, αλλά κι από χυμούς, γάλα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ζωμούς και σούπες. Όχι όμως τσάι, μπύρα ή καφές, διότι είναι διουρητικά και σε αναγκάζουν να χάσεις υγρά αντί να κερδίσεις.

Επιπροσθέτως, θα πρέπει να μειώσεις τις ποσότητες αλατιού που βάζεις στο φαγητό, καθώς επηρεάζονται τα επίπεδα του νατρίου και γίνεται κατακράτηση υγρών.

Απόφυγε τον υποσιτισμό
Το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι να κάνεις μετά από μία βαρυστομαχιά είναι να ακολουθήσεις διατροφή πολύ χαμηλών θερμίδων. Παρόλο που κάτι τέτοιο μοιάζει με καλή προσέγγιση, το μόνο που θα κάνεις είναι να απορρυθμίσεις το μεταβολισμό σου και να δημιουργήσεις περισσότερα προβλήματα.

Μία καλύτερη προσέγγιση είναι να μειώσεις λίγο το μέγεθος των γευμάτων σου, αλλά να επικεντρωθείς στη μεγαλύτερη πρόληψη πρωτεϊνών. Οι πρωτεΐνες είναι το διατροφικό συστατικό που θα βοηθήσει το μεταβολισμό σου στο μέγιστο βαθμό, γι’ αυτό αν αυξήσεις λίγο την ποσότητα που τρως (χωρίς λίπος ει δυνατόν) θα σε βοηθήσουν να κάψεις πιο εύκολα κάποιες από αυτές τις έξτρα θερμίδες. Προσοχή: Δε μιλάμε για δίαιτες Άτκινς και συναφείς. Ο οργανισμός σου έχει ανάγκη από όλα, το τονίζουμε. Η μονομανία δεν κάνει καλό.

Η μικρότερη ποσότητα θερμίδων που μπορείς να προσλαμβάνεις είναι το σωματικός σου βάρος πολλαπλασιασμένο με το 10. Αν λαμβάνεις λιγότερες από αυτό, τότε δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσεις άλλο ένα στομαχικό φούσκωμα.

Ασχολήσου με βάρη παρά με αεροβική
Όπως είπα και παραπάνω, ενστικτωδώς μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι σε ενδιαφέρει να πας στο γυμναστήριο για να κάψεις θερμίδες. Να πας, δε λέω όχι. Φρόντισε όμως να μην επικεντρωθείς μόνο στις αεροβικές ασκήσεις. Τα βάρη θα σε βοηθήσουν περισσότερο να συνέλθεις, καθώς βασίζονται αποκλειστικά στις αποθηκευμένες γλυκογόνες ουσίες των μυών. Αν το φαγητό που έχεις καταναλώσει περιέχει υψηλές ποσότητες υδατανθράκων, τότε η άσκηση αυτή θεωρείται ιδανική για να τους κάψεις.

Από την άλλη πλευρά, ακόμα κι αν έκανες επί μία ώρα αεροβική άσκηση, το σώμα σου δε θα μπορούσε να κάψει την ίδια ποσότητα θερμίδων από υδατάνθρακες όπως θα έκαναν τα βάρη, ούτε θα συνέχιζε να καίει και μετά το τέλος της άσκησης.

Απόφυγε το πολύ αλκοόλ
Αφού το αλκοόλ είναι γεμάτο από ανώφελες θερμίδες, προσπάθησε να αποφύγεις να πιεις για τις επόμενες δύο μέρες σε μία προσπάθεια να συνέλθεις όσο πιο σύντομα γίνεται από το φαγητό. Σύμφωνα με έρευνες, όταν πίνουμε και πολύ, τρώμε και περισσότερο. Το ένα φέρνει τ' άλλο.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να πιεις προσπάθησε να περιορίσεις τον εαυτό σου να καταναλώσει ένα μόνο ποτό, ενδιάμεσα από το οποίο θα πίνεις και νερό.

«Προετοιμάσου» για να φας πολύ

Τέλος, αν γνωρίζεις το «όργιο» που θα κάνεις με το φαγητό, υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προετοιμάσεις τον εαυτό σου και να μειώσεις τις πιθανότητες να πάρεις κιλά.

Πρώτον, πριν πας για τη μεγάλη μάσα, κάνε ορισμένες ασκήσεις με βάρη. Αυτές θα μειώσουν τη γλυκογόνο ουσία στους μυς σου, έτσι ώστε όταν παραφάς, οι περισσότερες θερμίδες να απορροφηθούν από τους μυς σου.

Δεύτερον, αν όντως κάνεις γυμναστική νωρίτερα, συγκεντρώσου στο να μειώσεις τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων και τους λίπους στον οργανισμό σου, πριν φτάσει η ώρα του γεύματος. Αυτό θα σε βοηθήσει να προκαλέσεις στο σώμα σου ένα μικρό έλλειμμα θερμίδων, έτσι ώστε όταν παραφάς να έρθεις σε ισορροπία. Έχει στο νου σου ότι αυτό για να γίνει χρειάζεται να μειώσεις τη λήψη 300 έως 500 θερμίδων την ημέρα για δύο ή τρεις μέρες.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσεις παραφουσκωμένος, θυμήσου όλα τα παραπάνω ώστε να μη σου δημιουργηθεί πρόβλημα ξανά...

Πηγή: menslounge.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου