Σελίδες

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μην ξεχνάτε το πρωινό


Οι περισσότερες από εμάς, όταν ανακαλύπτουν ότι το παντελόνι τους δεν τους κουμπώνει, έντρομες ξεκινάμε αυστηρή δίαιτα, ιδίως αν σε λίγες ημέρες πρέπει να φορέσουμε ένα ρούχο που θα... μαρτυρήσει όλες τις τυχόν ατέλειες του σώματός μας. Και το πρώτο που κάνουμε είναι να μειώσουμε τα γεύματά μας.  Όμως, δυστυχώς για σας, η παράλειψη γευμάτων, και ιδιαίτερα του πρωινού, οδηγεί στην κατανάλωση περισσοτέρων θερμίδων κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Και ομάδα επιστημόνων του Imperial College London έκανε ολόκληρη έρευνα για να μας το εξηγήσει. Οι ερευνητές εξέτασαν την εγκεφαλική λειτουργία 20 υγιών ενηλίκων που δεν αντιμετώπιζαν πρόβλημα παχυσαρκίας. Κάνοντας χρήση της λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), μελέτησαν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο των εθελοντών και επιχείρησαν να δουν κατά πόσο οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν στην εξέταση, αφού προηγουμένως δεν είχαν φάει πρωινό. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, οι ερευνητές τούς έδειξαν φωτογραφίες με τρόφιμα υψηλής (πίτσα, κέικ, σοκολάτα) και χαμηλής θερμιδικής αξίας (λαχανικά, σαλάτα, ψάρια). Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι, όταν οι εθελοντές έβλεπαν τρόφιμα με πολλές θερμίδες, το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους ήταν περισσότερο δραστήριο.
Όταν, όμως, οι συμμετέχοντες 90 λεπτά πριν υποβληθούν στην εξέταση είχαν καταναλώσει πρωινό, οι επιστήμονες παρατήρησαν κάτι διαφορετικό. Το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου τους δεν φάνηκε να έχει καμία σημαντικά μεγαλύτερη δραστηριότητα, όταν οι εθελοντές έβλεπαν τις φωτογραφίες με τα υψηλής θερμιδικής αξίας τρόφιμα. 

Πηγή:medinfo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου