Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Το ψωμί δεν παχαίνει, χορταίνει!


Έχει δημιουργηθεί η λανθασμένη εντύπωση ότι το ψωμί παχαίνει ή ακόμη και όταν το τρώμε σε συνδυασμό με κρέας. Είναι απαραίτητη η κατανάλωση αμυλούχων τροφών στα γεύματα μας για 2 λόγους, ο ένας είναι ο όγκος που προσφέρει στο γεύμα και ο δεύτερος είναι ότι εξυπηρετεί στην αξιοποίηση των πρωτεϊνών και την επίτευξη εγκεφαλικού κορεσμού. Είναι θέμα ποσότητας, αν φάμε 1-2 φέτες συνοδευτικά στο φαγητό μας δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, όταν όμως τρώμε μισό καρβέλι με το γεύμα και πολλές φορές ακόμη και με τα ζυμαρικά τότε είναι υπερβολή. Όπως και όταν υπάρχει κάποιο άλλο αμυλούχο συνοδευτικό στο γεύμα, όπως πατάτες ή ρύζι. Το ψωμί έχει θρέψει και συντηρήσει όλους τους λάου εδώ και χιλιάδες χρόνια. Αν παρατηρήσουμε τις περισσότερες φορές τα σνακ που μεταφέρονται βασίζονται στο ψωμί, τα συνηθισμένα σαντουιτσακια με αλλαντικό, κρέας, λαχανικά, γαλακτοκομικό ή κάτι γλυκό όπως είναι η μαρμελάδα και το μελί. Είναι καλύτερο να προτιμούμε το ψωμί ολικής αλέσεως γιατί έχει περισσότερες βιταμίνες, χαμηλότερο γλυκαιμία δείκτη και προσφέρει περισσότερο κορεσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου