Παρασκευή, 6 Μαΐου 2011

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας

Επιτέλους, μια γιορτή για τα κιλά μας, που καθιέρωσε η βρετανίδα Μέρι Εβανς
 
Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας
 
Αθήνα
Υπάρχουν εορτασμοί και εορτασμοί. Ο σημερινός, για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας, διεκδικεί τον τίτλο του πλέον ιδιότυπου.

Καθιερώθηκε άλλωστε το 1992, με πρωτοβουλία της Μέρι Εβανς, επικεφαλής σχετικής εκστρατείας στη Βρετανία, και συγγραφέα του βιβλίου «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα».

Εχοντας ταλαιπωρηθεί από νευρική ανορεξία, η κυρία Evans καλεί τους αναγνώστες της να αποτινάξουν τα άγχη που δημιουργούν τα κοινωνικά στερεότυπα περί ομορφιάς και να αποδεχθούν χωρίς σύνδρομα τα κιλά που τους χάρισε η φύση.

Απώτερος στόχος, η κατανόηση των ζημιών που μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό μία δίαιτα αδυνατίσματος, αλλά και η εξάλειψη των διακρίσεων κατά όλων όσοι είναι τροφαντοί.

Βασικό επιχείρημα της φιλοσοφίας αυτής είναι ότι σχεδόν όλες οι διατροφικές διαταραχές οφείλονται κατά κύριο λόγο σε δίαιτες, και την εμμονή με το σωματικό βάρος. Υπερφαγία, βουλιμία, νευρική ανορεξία συσχετίζονται άμεσα με τους διατροφικούς περιορισμούς, και την έλλειψη ανακλαστικών στο αίσθημα της πείνας ή του κορεσμού.

Ποια δίαιτα εξάλλου έχει μόνιμα αποτελέσματα; Η επανάκτηση των χαμένων κιλών είναι πρόβλημα των απανταχού – έστω και λίγο - υπέρβαρων. Ερευνες έχουν μάλιστα δείξει ότι όσοι ακολουθούν συχνά δίαιτες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παχύνουν από τους υπόλοιπους.

Οσο για τη διαδικασία αυτή καθεαυτή, μοιάζει με κατεξοχήν μαζοχιστικό μαρτύριο. Οσοι δεν γευματίζουν κανονικά, νοιώθουν συχνά αδύναμοι και εξαντλημένοι, ενώ συγκεντρώνονται με δυσκολία στο εργασιακό τους αντικείμενο.

Οι ορκισμένοι εχθροί της ζυγαριάς τονίζουν και κάτι ακόμη: η προσωπικότητα είναι αυτή που μετράει, όχι η αναλογία στήθος - μέση - περιφέρεια... Είναι σαν να κοιτάς το περιτύλιγμα και να αγνοείς το περιεχόμενο ενός δώρου. Ψέματα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου